”Vor răspunde penal”: avertismentul lui Orban pentru pacienții pozitivi externați ”pe semnătură”

de: Alexandru Puiu
21 07. 2020

Nu mai puțin de 972 de români depistați pozitiv cu coronavirus au decis să nu stea în spital, ci să revină în rândul populației. Premierul Ludovic Orban a explicat ce se va întâmpla cu ei.

Într-o intervenție la Digi24, premierul României a răspuns la mai multe întrebări legate numărul foarte mare de români care preferă să stea pe stradă sau acasă, chiar și după ce au fost depistați pozitiv. Din câte se pare, aceștia vor fi localizați și monitorizați îndeaproape. Din momentul în care se stabilește că au mai îmbolnăvit pe altcineva sau nu respectă regulile de izolare, consecințele sunt clare. Aceștia vor răspunde penal, a insistat premierul.

În ceea ce privește posibiltiatea revenirii lor în spital, Ludovic Orban a menționat că ține de ei.  ”Am solicitat transmiterea rapidă a bazelor de date, astfel încât fiecare direcţie de dănătate publică să poată să emită deciziile privitoare la aceştia, fie dacă doresc să se interneze în spital, fie, dacă nu, să fie trataţi în izolare la domiciliu sau în altă locaţie de izolare pe care şi-o doresc. Toată baza de date de la Ministerul Sănătăţii să fie transmisă la MAI, să existe, practic supraveghere medicală pentru respectarea tratamentului, evoluţia bolii şi în acelaşi timp, controale de respectare a măsurii izolării la domiciliu”, a afirmat șeful Guvernului. 

Posibilitatea unor noi restricții de circulație sau interzicerea unor activități este de asemenea luată în calcul de Orban. „Nu ne dorim să luăm nicio măsură restrictivă. Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsură care să afecteze negativ economia în primul rând şi activităţile care se derulează. Nu ne dorim să fim în situaţia să luăm astfel de măsuri, pentru că, într-adevăr, dacă va creşte numărul de persoane infectate peste 1000 – 1200, deja ne apropiem de un prag de risc şi putem ajunge să fim obligaţi să luăm măsuri restrictive acolo unde există cel mai mare risc epidemiologic, măsuri care pot fi locale, zonale, de carantinare, mai ales a zonelor cu cel mai mare nivel de răspândire a virusului”, a spus el. Cu alte cuvinte, ține de noi dacă vom reveni sau nu la starea de urgență în România.